Vyziva Nemcova

Každá alternativa má své výhody a vhodnost pro různé druhy pokrmů a nápojů. Při používání náhrad cukru je dobré si uvědomit, že každá z nich může mít odlišnou sladkost a chutnat jinak než běžný cukr. Zkuste nejdříve postupně experimentovat a najít sladidlo, které vyhovuje vašim chutím a preferencím.

* Čekankový sirup: vhodný pro diabetiky, neboť neobsahuje glukózu, vyrábí se ze šťávy z čekanky. Má jemně sladkou hořkou chuť, která může být pro některé lidi specifická a mohou ji preferovat jiní. Může se lépe hodit do určitých receptů nebo nápojů.
* Stevia: Přírodní sladidlo získávané z listů rostliny stevie. Je velmi sladké a má minimální vliv na hladinu cukru v krvi.
* Erythritol: Jedná se o cukrový alkohol, který má velmi nízký obsah kalorií a má jen minimální vliv na hladinu cukru v krvi. Má chuť podobnou cukru.
* Xylitol: Další cukrový alkohol s nižším glykemickým indexem. Má méně kalorií než cukr a je často používán jako sladidlo ve žvýkačkách a cukrovinkách.
* Agávový sirup: získáme jej většinou z mexické agávy. Má větší sladící sílu než běžný cukr, obsahuje různé druhy cukrů, včetně fruktózy, což může ovlivnit hladinu cukru v krvi. Je spíše vhodným pro různé dezerty, nápoje a omáčky.
* Javorový sirup: Získáme jej z mízy javorových stromů. Má intenzivnější, bohatou a charakteristickou chuť javorového dřeva. Má větší viskozitu než agávový sirup a často se používá v receptech na palačinky, sladké pokrmy a smažené jídlo.
* Sukrin: Jedná se o sladidlo vyráběné z erythritolu, které je bez kalorií a má minimální vliv na hladinu cukru v krvi.
* Med: přírodní sladidlo, které obsahuje různé minerály a antioxidanty, včetně železa, zinku, vápníku a vitaminů skupiny B. Obsahuje fruktózu a glukózu, což jsou sacharidy, které poskytují energii, ale zároveň představují zdroj kalorií.