JABLKA
Jedno jablko denně a jste za vodou, alespoň co se zdraví týče! Mnoho cenných vitaminů a minerálů se nachází těsně pod slupkou jablka, proto byste je neměli jíst oloupané, vyhodíte i podstatné množství vlákniny.
Loupat či neloupat …??? trošku dilema, pokud nakupujete bio potraviny nebo máte vlastní zahradu a přesně víte, co na jablka stříkáte, je vše v pořádku. Pro ty “méně šťastné”, drhněte ovoce i zeleninu horkou vodou, lépe smývá nečistoty a pesticidy.
Jedno středně velké jablko obsahuje pouze cca 50 kalorií = 200 kJ a kromě nich se v něm skrývá draslík, dále vápník, hořčík, vitamin C, A a B6. Antioxidant – “zdravý” cukr – fruktóza a pektin zbavuje tělo škodlivin, pomáhá při bolestech hlavy nebo poruchách trávení. Kyselá jablka podporují činnost střev, jsou tedy dobré, pokud trpíte zácpou. Sladká sypká jablka naopak pomáhají při průjmu.